Onderhoudstips

Onderhoudstips voor uw ara-schoenen

Hieronder vindt u enige onderhouds-adviezen zodat u zo lang mogelijk van uw schoenen kunt genieten. Wij hopen hiermee al uw vragen over de juiste behandeling te beantwoorden.

  • Voor het eerste gebruik van de schoenen, eerst impregneren
  • Eerst reinigen, dan poetsen
  • Glad leer
  • Anilineleer
  • Wit en crèmekleurig plantaardig gelooid leer
  • Ruwe leersoorten (velours en nubuck)
  • Ingevet leer (velours en nubuck)
  • Onderhoudsmiddelen
  • Luchten
  • Bewaren

Gloednieuwe ara schoenen ontvangen?

Om de kleuren zo lang mogelijk helder en mooi te houden, en om te voorkomen dat kleuren gaan afgeven, adviseren wij u de schoenen voor het eerste gebruik te impregneren met het product dat bij de beschrijving van de schoenen vermeld staat, of ons per mail te vragen welk impregneermiddel het meest geschikt is voor uw schoenen. Een goede impregnering beschermt uw schoenen tegen vocht, beperkt de opname van vuil en vergemakkelijkt het dagelijkse onderhoud. Spuit het middel van een afstand van 30 cm op uw schoenen.Zo heeft u nog langer plezier van uw schoenen

Eerst reinigen, dan poetsen!

Stof en viezigheid moeten voor het gebruik van een onderhoudsmiddel eerst zorgvuldig van de schoen verwijderd worden. De mildste methode is hierbij altijd de beste. Breng nooit schoenpoetsmiddel of een ander onderhoudsmiddel aan op een vervuilde schoen. Het gevaar bestaat dan dat de schoen na de behandeling vlekkerig blijft. Dat komt doordat de meeste schoenpoetsmiddelen het leer niet helemaal afdekken. Bovendien kan op de plaatsen die verontreinigd zijn, het middel niet goed in het leer trekken.

Bij glad leer kunt u voor de reiniging gewoon een doekje gebruiken (indien nodig vochtig, maar zeker niet nat). Voor ruw leer bestaan er speciale borsteltjes of suèdegummen.

Breng onderhoudsmiddelen uitsluitend op droge schoenen aan. Een impregneermiddel beschermt u uw schoenen tegen vocht, beperkt u de opname van vuil en vergemakkelijkt u het dagelijkse onderhoud. Impregneermiddelen uit een spuitbus zijn het eenvoudigst in gebruik. Spuit het middel van een afstand van 30 cm op uw schoenen.

Glad leer

Het is voor het onderhoud van belang om twee soorten glad leer te onderscheiden.

Wanneer een druppel water bij het inwrijven (op een onzichtbare plek aan de binnenkant van de schoen) in het leer trekt en een donkere vlek achterlaat, hebt u te maken met zogenaamd anilineleer (leer gekleurd met in water oplosbare anilineverf). Wanneer het water pareltjes vormt op het materiaal, is het leder gekleurd met dekverf. Anilineleer is vergelijkbaar met ongeverfd hout; met dekverf geverfd leer is vergelijkbaar met gelakt hout.

Anilineleer

Anilineleer is leer dat gekleurd is met in water oplosbare anilineverf. ara gebruikt meestal anilineleer met open poriën, dat op de nappakant (de ´binnenkant´ van een huid) geen dekverf krijgt. De poriën zijn nog zichtbaar, waardoor het leer volledig kan ademen. Het materiaal wordt reeds vóór de productie zorgvuldig geselecteerd, zodat alleen de beste huiden voor verwerking overblijven. Vanwege de natuurlijke veehouderij vertoont dergelijk leder nog verschillende oneffenheden, zoals krassen en insectenbeten. Bij onze streng geselecteerde huiden komt dit echter sowieso nauwelijks voor. Door de veelsoortige structuren van de huiden neemt het leer op de ene plek meer en op de andere plek minder verfstoffen op. Hierdoor kan dit leer op verschillende plaatsen kleine verschillen in de kleurintensiteit vertonen. Ook wanneer anilineleder van een dunne beschermlaag is voorzien, kan de kleur bij reiniging of onderhoud voor korte tijd veranderen, daar dit leer sterk absorbeert. Zolang het leer vochtig is, lijkt het iets donkerder van kleur. Het is daarom goed om de schoenen voor het poetsen ter bescherming met een impregneerspray te behandelen. De schoencrème dient dun en met ronde poetsbewegingen op het leder te worden aangebracht. Hier geldt het principe 'less is more', oftewel niet te veel. Vervolgens met een zachte wollen lap die niet pluist of met een speciale borstel inwrijven.

Ruw leer (suède en nubuck)

Omdat bij normaal ruw leer geen vet of was voor het onderhoud gebruikt mag worden, aangezien de haartjes dan aan elkaar gaan plakken, adviseren wij het gebruik van speciale sprays voor ruwe ledersoorten. Deze frissen niet alleen de kleur op, maar impregneren meteen ook het materiaal tegen het indringen van vuil en beschermen het leder tegen verkleuring door water. Als de schoenen net nieuw zijn, kan het voorkomen dat fijn schuurstof uit de bovenste leerlaag losraakt. Dit heeft niets te maken met kleurstofverlies. Dit stof kunt u gemakkelijk verwijderen door de schoenen uit te kloppen of door er voorzichtig met de stofzuiger overheen te gaan. U kunt het leer ook met een schone kledingroller afnemen. Schoenen van ruw leder moeten regelmatig afgeborsteld en tussendoor telkens weer geïmpregneerd worden. Ook gewoon stof en lichte slijtage kunt u met een reinigingsborstel of een speciaal schuursteentje verwijderen. Probeer iedere behandeling eerst op een onzichtbare plek uit en stop zodra u ziet dat uw ingrepen niet het gewenste effect op het materiaal hebben.

Ingevet leer

Sommige leersoorten zijn behandeld met olie of vet om ze een stoere ´used-look´ te geven. Deze leersoorten worden ook wel pull-up-leer genoemd. Op dit materiaal ontstaan snel gebruikssporen, die echter meestal gemakkelijk te verhelpen zijn. Deze ledersoort kunt u het best net zo behandelen als velours/nubuck.

Gebruik uitsluitend hoogwaardige lederonderhoudsmiddelen!

Bij geen van de genoemde leersoorten, of ze nou glad, ruw of ingevet zijn, kan ara garantie geven of aansprakelijk worden gesteld voor de manier waarop het leder zich gedraagt bij gebruik van een onderhoudsmiddel, daar iedere huid en daarmee iedere afzonderlijke plek op een schoen anders kan reageren. Dit spreekt voor de natuurlijkheid van het materiaal, dat uit de natuur is voortgekomen en waaraan het ook zijn fijn afgestemde eigenschappen ontleent. Geen enkele kunststof is vergelijkbaar met leder. Waardevolle onderhoudstips zijn om die reden belangrijker dan een 'stap-voor-stap onderhoudshandleiding'. Leder dat op een verkeerde manier, of met het verkeerde onderhoudsmiddel is behandeld, is helaas moeilijk, of helemaal niet te herstellen.

Wij raden u daarom dringend aan iedere vorm van verzorging en reiniging eerst op een onzichtbare plek aan de binnenkant van de schoen uit te proberen. Gebruik in geen geval oplosmiddelen als aceton, vlekkenverwijderaar, wasbenzine, spiritus e.d., omdat hierdoor de lederverf loslaat. Gebruik uitsluitend hoogwaardige lederonderhoudsmiddelen, die het leder een natuurlijke vochtigheid verlenen, zoals de middelen dit op onze website bij de schoenen vermeld staan. Gebruik nooit 'easy-shine'-producten. De samenstelling van deze producten zorgt ervoor dat het leder uitdroogt en dat er scheurtjes ontstaan. Hoogwaardige onderhoudsmiddelen verkrijgt u bij ons onder de tab ´Onderhoud´.

Luchten

Het afwisselend dragen van verschillende soorten schoenen is belangrijk voor de duurzaamheid. De schoen neemt veel vocht op verdeeld over de dag, dat alleen kan worden uitgescheiden als de schoen kan 'rusten'.

Bewaren

Om uw schoenen met succes te kunnen luchten, is accommodatie net zo belangrijk als de ventilatie zelf. Bescherm de schoenen tegen stof, licht en vocht. Ook moeten de schoenparen los van elkaar staan en onderling voldoende ruimte hebben, zodat de oppervlakken niet krassen vanwege de verschillende materialen. Schoenen mogen niet in de buurt van verwarmingsinstanties staan, omdat de hitte het leer en de zool makkelijk kan uitdrogen. Bijgevolg kan het leer scheuren en hitte kan de zolen poreus en broos maken.

Leren schoenen en schoenen gemaakt van andere materialen mogen niet in de wasmachine gewassen worden, omdat het materiaal beschadigd kan raken door water en wasmiddel.

De intensieve vochtigheid en mechanische belasting tijdens het wasproces kunnen leiden tot verkleuring, het loslaten van lijm, vervorming en verharding van het bovenmateriaal, waardoor de schoenen onbruikbaar worden.
We raden dit daarom ten zeerste af!